Bireysel Banka Hesabı Nasıl Açılır? (DETAYLI ANLATIM)
Bu yazıyı okuyorsanız, siz de bireysel banka hesabı açma konusunda aklınızdaki şüphe ve soruları kaldırmak istiyorsunuz. Detaylı bir şekilde sizlere bireysel banka hesabı nasıl açılır konusunda bilgi verdik. Eksiksiz ve dikkatli şekilde yazıyı okuyun, aklınızdaki tüm bireysel banka hesabı soruları çözüme kavuşsun. Merak ettiğiniz bu sorular konumuzda sırasıyla şu şekildedir;
İçindekiler [Gizle]
- 1 Bireysel Banka Hesabı Nasıl Açılır?
- 2 Online Bireysel Banka Hesabı Açmak
- 3 Mobil ve İnternet Bankacılık Avantajları
- 4 Bireysel Banka Hesabı Açarken Gerekenler
- 5 Bireysel Banka Hesabı Açmak Ücretli Mi?
- 6 Bireysel Banka Hesabı Açma Süresi
- 7 Bireysel Banka Hesabı Açarken Dikkat Edilecek Hususlar
- 8 Şubeye Gitmeden Hangi Bankadan Bireysel Hesap Açabilirim?
- 9 Bireysel Banka Hesabı Açmanın Avantajları Nelerdir?
Bireysel Banka Hesabı Nasıl Açılır?
Bireysel banka hesabı açmak isteyen vatandaşların karşısında iki farklı seçenek yer almaktadır.
İlgili İçerik: Gümüş Hesabı Nasıl Açılır? Hangi Bankalarda Gümüş
Birinci seçenekte; her hangi bir bankada mevcut hesabı olan vatandaşlardır. Bu kişiler, “yeni bankada bireysel banka hesabı açmak istiyorum” diyorsa, bankaların şubelerine gitmeden gerçekleştirebilir.
Bunun için çok rahat bir şekilde internet ya da mobil bankacılık, şubeye giderek ya da telefon ile müşteri hizmetlerini arayarak bireysel banka hesabı başvurusu yapabilir.
İkinci seçenekte ise; ilk defa bireysel banka hesabı açmak isteyen vatandaşlar içindir. Bu durumda vatandaşların yapması gereken tek ve mecburi şart var. Hesap açacağınız bankanın en yakın şubesine giderek başvuruda bulunmanız lazım. Bireysel banka hesabı açmak için bu şartlara ve istedikleri belgeleri getirerek kurallara uymanız yeterlidir.
18 yaş altı bireysel banka hesabı açmak isterseniz, hesap açacağınız bankanın şubesine anne, baba ya da yasal vasisiyle beraber gidilmesi gerekiyor. Banka tarafından verilen belgeleri imzalayarak gerekli belgeleri de vererek işlemi gerçekleştirmeniz mümkün.
18 yaş altı bireysel banka hesabı açarken istenen belgeler arasında, ebeveyn ya da vasisin TC kimlik fotokopisi ve hesap açabilir imzası yeterlidir. Bu şekilde vadesiz ve vadeli hesap açabilirken, vadesiz hesaplar için işletim ücreti bankadan bankaya değişebilmektedir.
Online Bireysel Banka Hesabı Açmak
Mevcut hesabı olan vatandaşlar, yeni bir başka bankada bireysel hesap açmak için şubeye gitmeden işlemlerini online olarak gerçekleştirebilir. Bunun için hesap açacağınız bankanın internet şubesine girerek başvuru talebini oluşturmanız yeterlidir. Bankanın sizden istediği belgeleri elektronik posta ya da diğer yollar ile bankaya ulaştırmanız gerekiyor. İşlemler bittikten sonra belirttiğiniz adrese kartınız gönderilecektir. Bu sayede kısa sürede online bireysel banka hesabı oluşturmuş olacaksınız.
Mobil ve İnternet Bankacılık Avantajları
Zaman teknoloji çağı olduğundan artık neredeyse her işlemleri online üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz. Bu yüzden bankalar da dijitalleşmeye yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Faturalar, online alışveriş, online oyun ödemeleri, para transferleri ve daha fazlasını akıllı cihazlarınızdan rahat bir şekilde internetin olduğu her yerden gerçekleştirebilirsiniz. Mobil ve internet bankacılık bireysel banka hesabı açanlar için epey büyük anlam taşımaktadır.
Özellikle pandemi sürecinde bu işlemlerin kullanım yüzdesi artmaktadır. İletişim ve online işlem yönünde vatandaşlar araştırmaya göre internet bankacılığını %52.9, mobil bankacılık işlemlerini ise %21.6 oranında kullanmıştır. Araştırma konusunda detayları tablomuzda görebilirsiniz.
Bireysel Banka Hesabı Açarken Gerekenler
Her bireysel banka hesabı açan vatandaşlardan istenen en önemli şart 18 yaşından büyük olmaktır. İstenen belgeler basit olup, sözleşmeleri de onayladıktan sonra bireysel banka hesabı açabilirsiniz.
İlgili İçerik: Öğrenci Banka Hesabı Nasıl Açılır?
- TC Kimliği
- Çalışıyor ise maaş bordrosu, meslek bilgisi ya da benzeri bilgi
- Öğrenci ise öğrenci belgesi
- Güncel mobil telefon numarası ve varsa sabit telefon numarası
- İkametgâh adresi
İlgili içerik: Öğrenci Hesabı Nasıl Açılır?
Başvuruda bulunduğunuz bankanın şubesine bu belgeleri ve bilgileri verdikten sonra bireysel banka hesabı açmak için bir adım atmış olacaksınız. Sizinle ilgilenen personel, size bireysel banka hesabı açmak için istenen sözleşmeleri imza atmanız için size sunacak. Aklınıza her hangi bir şey takılmaması adına sözleşmeleri okumanızda yarar var.
Bireysel banka hesabı internet bankacılığı ve mobil uygulamada kullanmak adına hesap açılım işleminde personele bildirmeniz gerekir. Bütün bu işlemler için sizden istenen tüm sözleşmelere imza atmanız yeterlidir. Mobil uygulama ve internet bankacılığını açarsanız şubeye gitmeden birçok işleminizi mobil cihazlarınızdan gerçekleştirebilirsiniz. Peki, bireysel banka hesabı açmak ücretli mi?
Bireysel Banka Hesabı Açmak Ücretli Mi?
Bireysel banka hesabı açarken vadesiz hesap açıyorsanız, hesap açma ücreti kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Fakat bireysel mevduat hesabı açmak istiyorsanız, vadeli hesap açarken vatandaştan hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Bunun haricinde bireysel hesap açacağınız bankada yer alan personellere aklınızda kalmaması adına işlem ücreti olup olmadığını sorabilirsiniz.
Bireysel Banka Hesabı Açma Süresi
İşlemlerinizi online olarak gerçekleştirirseniz, bireysel banka hesabı açma süresi kısa sürede tamamlanır. Ancak şubeye giderek hesap açacaksanız, mutlaka gişe işlemlerine değil bireysel müşteri personelleriyle görüşmek adına sıra almanız gerekiyor. Sıranızın hızlı gelmesi, şubenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
Fakat bireysel banka hesabı açma süresi genel olarak 10 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Vatandaştan alınan TC kimlik ve fotokopisi ile Bireysel Müşteri Sözleşmesi tarafınıza verilir. Dilerseniz size verilen sözleşmenin tamamını okuyabilirsiniz. Dilerseniz de özet bir şekilde temsilciden bilgi alabilirsiniz. Tekrar şubeye gelmek istemiyorsanız, internet ve mobil bankacılık işlemini de açmanız yeterlidir.
Bireysel Banka Hesabı Açarken Verilen Sözleşmenin Genel İçeriği
Bankaların, vatandaşlara sunduğu bu sözleşmeler sayfalarca olduğundan bazı vatandaşlar endişe edebilmektedir. Bireysel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi içeriği kurumdan kuruma bazı noktalarda değişiklik gösterse de, genel içerik aynıdır.
Sözleşme içerisinde ürünler ve ürün hakkında genel bilgilere yer verilir. Masraflar ve daha fazlası bulunurken, müşterinin onayı istenir. Masraf olarak, işlem ücreti konusunda ATM, yurtiçi farklı ATM ya da yurtdışı para çekme ücretleri, para transferleri gibi tahsil edilen ücretler hakkında bilgi içerir. Bunun haricinde kredi ve vadesiz hesap açma işlemleri konusunda da bilgiye yer verilir.
Bireysel Banka Hesabı Açarken Dikkat Edilecek Hususlar
Bireysel banka hesabı açarken kredi kartı ya da banka kartı amaçlı açılır. Kimi vatandaşlar sadece para transferi ya da para biriktirmek adına kullanmaktadır. Kimi vatandaşlar ise online ödeme işlemleri, taksitlendirme gibi işlemler için kullanır. Bireysel banka hesabı açarken dikkat edilecek hususlar arasında bu iki vatandaşın da dikkat etmesi gerekenleri yazdık.
- Yıllık Hesap İşletim Ücreti: Yıllık kart ya da hesap işlem ücreti vatandaşların hem sevmediği hem de zor durumlarda kalmasını sağlayan bir durumdur. Her ne kadar bazı bankalarda yer almasa da diğer bankalar buna devam ediyor.
- Şube ve ATM Sayısı: Her hangi bir acil durumda imdadınıza ATM makineleri gelir. Bu yüzden bulunduğunuz şehirde bu konuda sıkıntı çekmeyeceğiniz banka ile anlaşmanız yararlı olur.
- Havale ve EFT İşlemi: Özellikle sıklıkla para transferi yapan vatandaşların dikkat edeceği nokta.
- Kampanyalar: Alışverişi sevenler için ayrıcalıklı kampanyalar sunan bankalar da göz önünde bulundurulabilir. Kredi ve diğer konularda da kampanyalar sunan bankalar daha avantajlıdır.
- Müşteri Memnuniyeti: Müşteri ilgisi vatandaşlar için önemli olduğundan, alacağı en iyi ilgi de önemli diyebiliriz. İleride oluşacak her hangi bir problemde anında çözüm sunan bankalar, en avantajlı bankalardır.
İlgili içerik: Şubeye gitmeden hesap nasıl açılır?
Şubeye Gitmeden Hangi Bankadan Bireysel Hesap Açabilirim?
Şubeye gitmeden işlemlerinizi internet üzerinden online başvuru olarak gerçekleştirmek isteyenler için bazı bankalar bu konuda ücretsiz hizmet sunuyor. Bu sayede şubeye gitmeden bireysel banka hesabı açmak için bu bankaları tercih edebilirsiniz.
Banka Adı | Dijital Platform | Başvuru |
ING Bankası | E-Turuncu | E-Turuncu Hesabı Aç |
QNB Finansbank | Enpara.com | Enpara Hesabı Aç |
Kuveyt Türk Katılım Bankası | Senin Bankan | Senin Bankan Hesap Aç |
TEB | CEPTETEB | CEPTETEB Hesabı Aç |
İlgili içerik: Kuveyttürk Senin Bankan Nedir? Dünyada İlk Faizsiz Dijital Bankacılık
Bankaların resmi internet sitesi üzerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Hangi Bankayı Tercih Etmem Gerekir?
Türkiye’de mevduat hesabı sunan, vadeli ve vadesiz bireysel banka hesabı açmanızı sağlayan, ücretli ve ücretsiz servis veren birçok banka mevcut. Yeni ve ilk defa bireysel hesap açanlar için vadesiz hesap açman en mantıklısı olacaktır. İleride isteğe göre vadeli, altın ya da döviz hesapları açabilirsiniz. İnternet ya da mobil bankacılığı kullanarak bu hesapları şubeye gitmeden de açabileceksiniz.
Akıllarda şuan ki soru, bana hangi bankayı önerirsin, hangi bankayı tercih etmem gerekir? Burada durum, sizin ihtiyaçlarınıza yönelik olarak değişirken, seçiminizi ilk başta Türkiye’nin en çok tercih edilen bankalar listesine göre seçim yapmanızda yarar var. Bu bankalar, diğer bankalara nazaran ATM sorunu yaşatmayan, çeşitli kampanyalar ile müşterilerini memnun eden bankalardır. Bizim de sizler için öneride bulunduğumuz bankaların listesi şu şekildedir.
Ziraat Bankası
Türkiye’nin en büyük bankalarından olan Ziraat Bankası, aktif büyüklük bakımından birinci sıradadır. Devlet bankası olduğu gibi köklü ve her daim gelişen ve büyüyen bir bankadır. Çeşitli birçok hesap açabileceğiniz bu bankada ülke genelinde ATM sayısı da fazladır. Kredi konusunda düşük faiz oranlarının yanı sıra esnaf ve çiftçilere kredi vermektedir. Avantajları ve kampanyaları boldur.
İlgili İçerik: Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı Açma, Şifre
İş Bankası
Ziraat Bankasından sonra aktif büyüklük konusunda ikinci banka olan İş Bankası, avantajlı kampanyalar sunar. Geniş ve yaygın ATM ve şubelere sahiptir. Neredeyse her metro istasyonlarına yakın ve bu gibi birçok yerde ATM makinelerini görebilirsiniz.
Halkbank
Türkiye’nin en çok tercih edilen ve aktif büyüklüğüne sahip üçüncü banka Halkbank bankasıdır. Devlet bankası olmasının yanı sıra kredi ve çeşitli avantajları ile bilinir. ATM ve şube sayısı da ülke genelinde fazla olan bankalardan bir tanesidir.
Akbank
Özel bankalar arasında Türkiye’nin en büyük bankaları arasında yer alan Akbank, çeşitli hizmet ve ürünlerinden dolayı rağbet görmektedir. Teknolojiyi en yakından takip eden bankalardan olan Akbank, 2019 yılında Dünyanın En İyi Dijital Bankası ve Euromoney Mükemmellik Ödülleri almıştır.
Bu bankaların yanı sıra Vakıfbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi bankalarında da hesap açabilirsiniz. Önceliğiniz ihtiyacınız ne ise ona yönelik hesap açmanız ve doğru bankayı seçmenizde yarar var.
Bireysel Banka Hesabı Açmanın Avantajları Nelerdir?
Artık neredeyse her bireyin bireysel banka hesabı mevcut. İş nedeni dışında açılan banka hesapları dışında birikim ya da farklı nedenlerden dolayı açılmaktadır. Peki, bireysel banka hesabı açmanın avantajları nelerdir?
Bu konuda en önemli etkenlerden bir tanesi güvenlik olurken, artık tüm işlemleri kolaylıkla online yapabilmekteyiz. Bu yüzden eskisine göre nakit bulundurma zorunluluğu kalmadan, rahatlıkla işlemlerinizi kartla ya da online gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede kartınız kaybolsa dahi anında müşteri hizmetlerini arayarak iptal edebilir, nakit kaybı asla yaşamazsınız.
- Güvenlik: Evde ya da kasada duran nakit paraların güvenliği düşük olurken, bankada duran paranın güvenliği daha üst düzeydedir.
- Kârlar: Bankaların, müşterilerine sunduğu kampanya ve faizlerden yararlanarak yatırdığınız paralar ile kâr elde edebilir, alım gücü enflasyona göre düşse de bu sizi etkilemeyecektir. Tasarruf ya da vadeli hesap açarak paranızı artırabileceksiniz.
- Online ödemeler: Tüm faturalarınızı şubelere ya da fatura ödeme merkezine gitmeden rahatlıkla mobil ya da internet bankacılığını kullanarak ödeme yapmanızı sağlar.
- Kullanılabilirlik: Nakit taşımadan işlemlerinizi kartla yapabilirken, acil nakit ihtiyaçlarınızı kolaylıkla yurtiçi ya da yurtdışı anlaşmalı ATM makinelerinden almanızı sağlar.
Aklınız takılan ya da merak ettikleriniz var ise yorumlarda bahsedebilir, daha fazlası için bizleri takip edebilirsiniz.